Lietuvos verslo konfederacijos įgyvendinamas projektas „Eksporto skatinimas pandeminiu ir popandeminiu laikotarpiu“ tęsia savo misijų ciklą antra verslo misija. Š. m. gruodžio 4 – 9 dienomis LVK kartu su motyvuota Lietuvos verslininkų delegacija surengė pirmąją verslo misiją į Jungtinius Arabų Emyratus.

JAE yra vienas iš patraukliausių verslo steigimo ir prekybos centrų pasaulyje. Siekiant susipažinti su realiomis eksporto galimybėmis Lietuvos verslo konfederacija kartu su 10 statybų pramonės srityje veikiančių įmonių išsikėlė tikslą susipažinti su vietinės rinkos aktualijomis ir sustiprinti savo eksportavimo kompetencijas. Siekiant atverti duris naujiems eksporto keliams šioje šalyje, įmonės dalyvavo vienoje didžiausių tarptautinių parodų Artimųjų rytų ir Afrikos regione – The Big 5.  Paroda ir tarptautinis forumas bei jo metu organizuojami individualūs B2B susitikimai leido įsivertinti realias galimybes ir įmonių potencialą rinkoje.

Misijoje dalyvavusios įmonės UAB „VEIKUS direktoriaus Andriaus Guzaičio teigimu dalyvavimas misijoje lankantis parodoje ir išskirtinai delegacijos nariams suplanuotuose B2B susitikimuose su vietiniais verslo atstovais sudarė tobulas sąlygas gauti vertingos patirties apie vietinę rinką. Tai, kad dalyvavimas verslo misijoje prisideda prie vietinės rinkos pažinimo ir potencialių partnerių rato išplėtimo patvirtina ir  UAB „Statybų inžinerinės paslaugos Projektų vadovė Agnė Merenkovaitė, kurios teigimu:

„Dalyvavimas misijose gali praplėsti žinias ir akiratį, supažindinti su kitų šalių darbais ir rinkomis. Visos žinios yra gerai, niekada negali žinoti, kada gali prireikti įdomesnių inžinerinių sprendimų ar įmonių kontaktų, kuriuos galėtum panaudoti ir savo kasdieniniame darbe“.

Vertinant bendrus daugumos misijoje dalyvavusių įmonių atstovų atsiliepimus galima teigti, kad dalyvavimas tokio tipo verslo misijoje verslo plėtros JAE rinkoje garantuoti negali. Tačiau lankydamiesi parodoje ir uždaruose susitikimuose su vietiniais verslo bendruomenių atstovais misijos dalyviai išnaudoja visas galimybes susirinkti svarbią informaciją ir kontaktus siekianti kryptingo bendradarbiavimo su vietiniais partneriais ateityje.

Verslo misijos metu LVK komanda siekė užtikrinti, kad į JAE atvykusios įmonės namo parsivežtų kuo daugiau informacijos ir pažinčių, reikalingų sėkmingam eksportui bei tarptautinei plėtrai. Tam tikslui pasiekti LVK surengė bendrus susitikimus su tarptautinių prekybos rūmų tinklo ICC UAE nariais, Ras al-Khaimah Emyrate įsikūrusia Ras Al Khaimah – RAKEZatstovų komanda bei JAE gyvenančia ir statybų pramonėje veikiančia Lietuvos verslininke Eda Adamone ir jos kolege vietinės nekilnojamo turto įmonės “Medeya International Real Estate“ bendraįkūrėja Irina Artemenko. Susitikimų metu įmonės turėjo galimybę pristatyti galimą produktų ir teikiamų paslaugų eksportą JAE rinkoje. Remdamiesi įmonių pristatymais JAE veikiančių verslo bendruomenių atstovai skyrė laiko aptarti kiekvienos įmonės potencialą ir realias galimybes JAE bei aplinkinėse rinkose.

Po bendrų Lietuvos delegacijos ir vietos verslininkų susitikimų misijos dalyviai turėjo galimybę susitikti ir su Lietuvos Respublikos ambasados Jungtiniuose Arabų Emyratuose atstovais – ambasadoriumi  Ramūnu Davidoniu ir atašė Gabriele Niekyte. Susitikimų metu buvo dalinamasi praktinėmis žiniomis apie formalius reikalavimus, vidaus rinkos taisykles ir tendencijas bei neformalias vidaus „žaidimo“ taisykles. Po susitikimo Lietuvos Respublikos ambasados Jungtiniuose Arabų Emyratuose atstovai taip pat pasidalino keliomis įžvalgomis apie misiją ir jose dalyvaujančių įmonių nusiteikimą.

„Džiugu matyti augantį Lietuvos verslo susidomėjimą Jungtiniais Arabų Emyratais, Saudo Arabijos ir kitomis Persijos įlankos šalimis – tai rinka, kuriai Lietuva gali pasiūlyti aukščiausio lygio technologijas. Mūsų šalies kuriami inovatyvūs sprendimai turi daug potencialo ir gali stipriai konkuruoti su viso pasaulio pasiūla šiame regione. Tai nėra lengva rinka pradėti verslą, tačiau čia įsitvirtinę pamato sunkaus darbo vaisius.

Sektorinės verslo misijos yra puiki galimybė susipažinti su nauja rinka, atrasti pirminių kontaktų ir pasinaudoti gerąja JAE gyvenančių ir verslą kuriančių lietuvių patirtimi.“

Pabaigai būtina pabrėžti, kad sėkminga verslo misija priklauso nuo joje dalyvaujančių žmonių. Todėl galime tik pasikartoti ir pasidžiaugti, kad verslo misijos ir naujos rinkos pritraukia vis daugiau motyvuotų įmonių atstovų, o siekis atsiriboti nuo Kinijos rinkos skatina verslininkus dairytis į kitas vertės grandines. Todėl su nekantrumu laukiame jūsų kitose Lietuvos verslo konfederacijos planuojamose misijose.

Lietuvos verslo konfederacija įgyvendino projektą „Eksporto skatinimas pandeminiu ir popandeminiu laikotarpiu“, dalinai finansuojamą Europos regioninės plėtros fondo lėšomis pagal 2014-2020 metų Europos Sąjungos struktūrinių fondų investicijų veiksmų programos 3 prioriteto „Smulkiojo ir vidutinio verslo konkurencingumo skatinimas“ priemonę Nr. 03.2.1-LVPA-K-801 „Naujos galimybės LT“.

Panašūs įrašai