Ekonominio bendradarbiavimo plėtros organizacija (EBPO) pristatė Lietuvos ekonominę apžvalgą. Tarp svarbiausių akcentų – pagyrimai Lietuvos ekonomikai, raginimai finansinę paramą visuomenei ir verslui skirti taip, kad pastaroji būtų laikina ir taikli, taip pat nepamiršti ilgalaikės reformų darbotvarkės ir reikmės turėti subalansuotas biudžeto pajamas ir išlaidas ilguoju laikotarpiu.

Viena iš esminių Lietuvos auditorijai pristatytų EBPO įžvalgų – užsitęsianti energetikos krizė. „Energetikos krizė išliks su mumis dar bent 3-5 metus, <…> todėl Europa turi diversifikuoti savo energijos šaltinius <…> ir mažinti savo elektros energijos ir dujų suvartojimą“, – teigė Alvaro Pereira, EBPO vyriausiasis ekonomistas.

EBPO pabrėžia, kad labiausiai nerimauti Europa turėtų ne dėl šios žiemos, o dėl situacijos po jos. „Net prognozuojant, kad Europoje reikšmingai išaugs SGD pasiūla, kovą dujų saugyklų atsargos gali sumažėti iki kritinio lygio“, – teigė Alvaro Pereira.

EBPO siūlo neapsigauti šį mėnesį pastebimu elektros energijos ir dujų kainų sumažėjimu. Lietuvos ekonominėje apžvalgoje taip pat atkreipiamas dėmesys į tai, kad neproporcingas Rusijos energetinio teroro poveikis Lietuvai rodo didelį Lietuvos ekonomikos energijos intensyvumą, kurį reiktų mažinti, t. y. efektyvinti ūkinę veiklą.

EBPO ekspertai siunčia Lietuvos verslui aiškią žinutę – energetikos krizė neišsispręs savaime, turime ją aktyviai spręsti visi kartu – valdžios institucijos, verslas ir visuomenė.

Atsižvelgus į EBPO įžvalgas, Lietuvos verslo konfederacija (LVK) ragina savo narius ir verslo bendruomenę išlikti budriais ir objektyviai įsivertinti galimą energetinės krizės poveikį veiklai. Kartu LVK pastebi,  kad šiai dienai daug įmonių susiduria su pertekline ir dažnu atveju nepagrįsta finansine ir administracine našta siekiant įsirengti savo nuosavas saulės šviesos elektrines ar sprendimus, kuriais mažintų dujų ir elektros energijos suvartojimą įmonėse.  Tokia našta kyla ir savivaldos lygiu. Atstovaudama savo narius, LVK deda visas jėgas užtikrinti, kad šios problemos būtų sprendžiamos.

Panašūs įrašai