Lietuvos verslo konfederacija praėjusią savaitę kreipėsi į Ministrę Pirmininkę su siūlymu nustatyti aiškų kainų indeksavimo mechanizmą viešuosiuose pirkimuose. Verslas vis dar laukia realių pasiūlymų, kadangi įmonės yra paliekamos vienos spręsti sutarčių pasirašymo ir įgyvendinimo iššūkius, kylančius dėl išaugusių kainų bei pasikeitusių ekonomikos sąlygų.  

„Visi išgyvename smūgį dėl Rusijos pradėto karo, verslai taip pat. Būtina įvertinti susidariusią situaciją, kainų pokyčius ir numatyti kainų indeksavimo mechanizmą. Viešųjų pirkimų procesas yra sudėtingas, ilgas ir šiuo metu visiškai nelankstus. Manau, kad pats laikas nepažeidžiant direktyvos sąlygų patikslinti tam tikras nuostatas arba bent jau parengti aiškias rekomendacijas, dėl viešųjų pirkimų sutarčių vykdymo. Šiuo metu mes atsiliekame šviesmečiais, kadangi nesugebame reaguoti čia ir dabar.“, – minėjo LVK generalinė direktorė Eglė Radišauskienė. 

Nors Ekonomikos ir inovacijų ministerija teigia, kad galima keisti sutartis, norint taikyti kainos indeksavimą, jeigu jis nebuvo numatytas, tačiau pažymi, jog yra keliamos tam tikros sąlygos. Sutartis galima keisti, jeigu perkančioji organizacija negalėjo numatyti susidariusių aplinkybių, sutarties pobūdis išlieka toks pats, atskiro pakeitimo vertė neviršija 50%, o bendra vertė – 100% nustatytos pradinės sutarties vertės. Sprendimų priėmimas dėl galimybės taikyti kainų indeksavimą paliekamas perkančiųjų organizacijų atsakomybei. Svarbu pastebėti, jog  greitas sutarčių keitimas sudėtingas, o visi atvejai yra individualūs, kas sukelia nemažai problemų verslui, kuris jau dabar fiksuoja didžiulius nuostolius.  

Viešuosiuose pirkimuose dalyvaujančios įmonės vis dar nežino kaip elgtis. Įmonėms savanoriškai atsisakant žaliavų ir produkcijos iš Rusijos ir Baltarusijos, bet spaudžiant viešųjų pirkimų sutartiniams įsipareigojimams, verslas ieško alternatyvių tiekėjų ir logistikos sprendimų. Pastarųjų paklausa tokia didelė, o tiekimo grandinės tokios netvarios, kad netgi dažnas tiekėjas negali suteikti kainos ir tiekimo garantijų ilgesniam nei 3 mėnesių periodui. 

LVK tikisi valdžios aktyvaus įsitraukimo ir skubaus problemos sprendimo, nepaliekant šio klausimo savieigai, o sprendžiant problemą, nustatant aiškų kainų indeksavimo mechanizmą bei peržiūrint viešųjų pirkimų reguliavimą. 

Panašūs įrašai